
Landcode invoeren tachograaf in de praktijk
TLN waarschuwt voor chaos bij grenzen, extra CO2 -uitstoot en hogere kosten. Dit is de titel van een persbericht over de nieuwe regel dat vrachtwagenchauffeurs de landcode moeten invoeren in de tachograaf bij grenspassage. Maar is deze angst wel terecht?
Wat moeten chauffeurs doen?
Vanaf 2 februari moeten alle vrachtwagenchauffeurs handmatig de landcode invoeren als zij een landgrens overgaan. Dit komt door het Mobility Package, een onderdeel van het pakket van Europese wet -en regelgeving voor het goederen- en personenvervoer. De informatie is nodig voor de nieuwe cabotage- en detacheringregels. lees hier het hele artikel over Mobility Package – Transport en Logistiek Nederland (tln.nl).
De problemen
TLN verwacht chaos bij de grens en parkeerplekken vlakbij de grens vanwege het grote aantal vrachtwagens die hier gaan stoppen. Chauffeurs kunnen door deze drukte geen plek bemachtigen en op de vluchtstrook parkeren. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. En aangezien er beboet gaat worden op het niet invoeren van de landcode moeten chauffeurs wel stoppen.
Er wordt met een mooie rekensom ook nog berekend hoeveel extra CO2 -uitstoot dit geeft. En dat het de ondernemer veel geld gaat kosten door stilstand. Maar is dit terecht?
#derijdendedichter
“van veranderingen begint een mens flink te zweten
maar meestal wordt de soep niet zo heet gegeten.
In de praktijk
Een grens heeft altijd een aantrekkingskracht op vrachtwagens. Vaak wordt hier nog getankt, pauze gemaakt, tolvignetten gekocht of worden de beentjes gestrekt. Hier kan dus de landcode invoeren in de tachograaf ook wel gedaan worden. Grensovergang “De Poppe” tussen Oldenzaal en Osnabrück heeft een enorm parkeerterrein. Als chauffeurs een korte stop maken om de landcode in te voeren en snel nog een kop koffie drinken moet dit geen groot probleem zijn. Toen ik zelf nog internationaal reed ging ik vaak tanken in Venlo. Ik nam dan gelijk 45 minuten pauze zodat ik fris en fruitig het Ruhrgebied door kon rijden. Wel is er een groot parkeerprobleem door de sluiting van veel parkeerplaatsen. Er is in Nederland en Europa simpelweg een groot tekort aan parkeerplaatsen. Maar dat is een andere discussie.
Ook zal de extra CO2 -uitstoot in de praktijk wel meevallen. Een mens moet nu eenmaal een keer stoppen. Je deelt je rit gewoon anders in. Je combineert je stop bij de grens met een pauze bijvoorbeeld. Hiermee is het argument van stilstand ook ontkracht. Het wordt geen extra stilstand. Het gebeurt alleen op een andere plek.
Mijn conclusie
Het wordt even wennen aan een nieuwe handeling die je moet gaan uitvoeren. Tijdens het hoefijzervervoer is het extra lastig omdat je dan in korte tijd meerdere landsgrenzen passeert. Ik denk dat deze regel geen grote problemen met zich mee gaat brengen. De soep gaat niet zo heet gegeten worden.

