
Rijverbod voor vrachtverkeer bij code rood
In 2019 reden we met een grote camper door Amerika. In het dorpje Lone Pine, tussen Death Valley en Yosemite Park, werden we tegengehouden door de lokale politie. Door een storm was er een rijverbod voor campers en vrachtverkeer en mochten we niet verder. Iets wat ik in mijn 18 jarige carrière als vrachtwagenchauffeur in Nederland nog nooit heb meegemaakt. En ook hier stormt het steeds vaker en harder. Wordt het niet eens tijd dat er bij code rood een rijverbod voor vrachtverkeer wordt opgelegd door de autoriteiten?
Storm en vrachtverkeer
Storm Eunice raasde afgelopen vrijdag door ons land. Op Social media zag ik al snel beelden van omgewaaide vrachtwagens. Vaak zijn het kleine en lichte vrachtwagens die omwaaien. Een grote truck waait niet zomaar om. Ook niet als het onbeladen is. Maar er is altijd een risico dat een lege of licht beladen vrachtwagen omwaait of de macht over het stuur kwijtraakt. De waarschuwing: Ga niet de weg op een lege vrachtwagen, vind ik veel te vrijblijvend. Leg voor het vrachtverkeer een rijverbod op bij code rood!
Hoe is het geregeld?
Het transport kent veel regels behalve voor storm. In het ADR( regels vervoer van gevaarlijke stoffen) zijn bijvoorbeeld wel regels opgenomen over het rijden met slecht zicht. Op de site van FNV is wel iets te vinden over storm, maar deze regels zijn vaag en erg vrijblijvend. Hier een kleine samenvatting:
Een werkgever is niet altijd verantwoordelijk. Als je niet komt omdat het waait kan het je een verlofdag kosten. In overleg zou je eventueel thuis kunnen werken. Ook bij extreem lange reistijden door het slechte weer moet je overleggen met je werkgever.
Bij code rood moet een werkgever wél maatregelen nemen. Het bedrijf gaat bijvoorbeeld eerder dicht, of je mag thuisblijven. In dit geval hoef je geen vakantiedag op te nemen. Maar wat als rijden je werk is en je niet kan thuiswerken?
Transport en storm
Ook hier geldt: overleg met je leidinggevende. Als je voor werk moet rijden bijvoorbeeld om pakketen rond te brengen, dan is het risico voor je werkgever. Kun je door het slechte weer minder pakketen rondbrengen dan draagt hij de gevolgen.
In de praktijk werkt dit toch iets anders. Want als vrachtwagenchauffeur valt er weinig te overleggen, want je ‘moet’ gewoon gaan rijden. Ik zit 18 jaar achter het stuur en ik heb nog nooit een werkgever gehad die mij verlof heeft gegeven bij slecht weer. “Ga maar gewoon rijden en kijk maar hoe het gaat”, zeggen planners dan. “Jij bent de vakman en jij bepaalt of doorrijdt.” Een goede werkgever respecteert uiteraard jouw inschatting wel. Maar je moet wel een assertief persoon zijn om de truck aan de kant te zetten, want de belangen zijn groot. Er is altijd een klant die zijn spullen móét hebben. En er is altijd een ‘collega’ die wel kan rijden. Dus kun je deze verantwoordelijkheid wel bij een chauffeur neerleggen? Ik vind van niet!
Dus ik vind dat er bij een code rood een algeheel rijverbod voor vrachtverkeer moet worden afgegeven door de autoriteit.
Kleine sfeerimpressie van onze Amerikareis
Het weer tussen Death Valley en Yosemite Park is een verschil van dag en nacht. Dit komt omdat Death Valley één van de heetste en ook laagste plek is. Yosemite hoog en koud. Bij Lone Pine ligt Mount Whitney. Dit is de hoogste plek in de Verenigde Staten. Door het verschil in weer kan het in de vallei net buiten Lone Pine flink stormen. En daarom mochten we met onze camper niet verder rijden. De camper is trouwens groter dan de omgewaaide vrachtwagentjes die in Nederland rondrijden.






