rode cabineverlichting
Columns

Rode cabineverlichting

Mijn loon is niet zo slecht dat ik nog extra moet bijverdienen. Maar waar is dat rode licht dan voor? En mag dit wel? Rode cabineverlichting heeft namelijk een reden. En dat is ook goed voor jouw veiligheid.

Nachtblindheid

De cabineverlichting is rood om nachtblindheid te voorkomen. Onze ogen bestaan uit kegeltjes en staafjes. De kegeltjes worden gebruikt tijdens het kijken met goede verlichting, overdag bijvoorbeeld. Dit wordt fotopisch genoemd. De staafjes worden gebruikt bij weinig licht, ook wel scoptopisch genoemd. Mesopisch is de overgang tussen fotopisch en scoptopisch.

Ik zie het rode licht

Als je rijdt is belangrijk dat zowel het fotopsiche als het scoptopische systeem actief zijn. Hier biedt rood licht een uitkomst. Door de rode cabineverlichting aan te doen krijgen de ogen voldoende licht voor de kegeltjes. Maar niet te veel voor de staafjes. Hierdoor kan je goed contrasten zien, je spullen vinden en je dashboard aflezen, zonder dat je verblind wordt. Probeer maar eens je witte binnenverlichting aan te zetten. Hierdoor ben je waarschijnlijk even verblind en zie je niet meer goed.

Lees ook: nachtdiensten – Werken in de nacht (derijdendedichter.com)

Hoerenkeet

De politie is steeds strenger als het gaat om extra verlichting op een vrachtwagen. Een paar lampjes in de motorkap of in de spiegel kan je duur komen te staan. Echter geldt voor binnenverlichting een andere regel. Het is niet strafbaar om je (rode) cabineverlichting aan te hebben als je rijdt. Maar overdrijven is ook een vak. Want sommige cabines zijn wel erg rood gekleurd. En dit mag helaas niet! De cabineverlichting mag niet van buiten te zien zijn. Je kan dan een boete krijgen wegens gevaarlijk gedrag (artikel5 WVW ’94).

Delen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *