brandstof besparen
Columns

Tips om brandstof te besparen

In deze blog geef ik je een aantal tips om brandstof te besparen. Want de prijzen schieten door het dak! Voor een liter Euro 95 betaal je ongeveer €2,34 en voor een liter Diesel €2,05. Maar ook de elektrische rijder heeft hier voordeel bij. Voor mijn beroep als vrachtwagenchauffeur heb ik rijtrainingen gevolgd om zuinig te rijden. Dus na het lezen van deze blog, ben je in staat om brandstof te besparen en het leed iets te verzachten.

1. Uitrollen

Nader je een bocht of een rotonde? Laat het gas dan tijdig los en laat de auto uitrollen. Dit bespaart zowel je remmen als brandstof. Want zodra je het gas loslaat, daalt je brandstof toevoer naar bijna nul. Dit scheelt een keertje tanken en een set dure remblokken. Win-Win!

2. Cruisecontrol

Door het gebruik van de cruisecontrol rij je een constante snelheid. Minder remmen en gas geven is zuiniger. Rij ook niet te hard. Want als je te hard rijdt moet je meer anticiperen op het verkeer, maar je verbruik neemt ook toe.

Nog een extra tip: Als je een automaat hebt dan kun je na het remmen de reset modus gebruiken. Op deze manier gaat de auto op de meest efficiënte manier weer terug naar de ingestelde snelheid. Door de auto te laten uitrollen en goed gebruik te maken van de cruisecontrol hoef ik mijn voeten amper te gebruiken. Dit is ook nog eens lekker comfortabel.

3. Bandenspanning

Heb je wel eens met een lekke band gefietst? Dat is niet te doen natuurlijk. Dit geldt ook voor je auto. Controleer daarom regelmatig je bandenspanning. Een zachte band kost meer energie.

4. Airco

Een aangename temperatuur gaat helaas wel ten koste van je brandstofverbruik. Je brandstofverbruik stijgt met een extra 3 tot 10%. Voor auto’s met een automaat is dit zelfs nog meer. Gebruik je airco dus alleen als het nodig is.

5. Zet je motor uit

Als je langer stilstaat zet je motor dan af. Moderne auto’s doen dit soms automatisch door middel van een start-stopsysteem. Dus sta je stil voor een spoor of brug, draai dan je sleutel terug!

Tot slot

Het is altijd nog beter om de auto te laten staan. Dus vraag jezelf af of de fiets een goed alternatief is. Of wandel een stukje. Dit is ook nog eens goed voor de gezondheid.

Delen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *