dagboek van een chauffeur
Dagboek van een chauffeur

RIJDEN MET STORM CORRIE

Ritverslag week 5, maandag 31-01-2022
Storm Corrie levert net geen dagrecord aan windenergie op, maar wel een geschatte schade van 10 miljoen euro. Stormvloedkeringen gaan dicht en oevers lopen onder. Er wordt geadviseerd om niet de weg op te gaan met een aanhanger of lege truck. Hoe is het voor een vrachtwagenchauffeur om tijdens een storm op pad te zijn? Plof in een stoel met je luie lijf en lees mee met blog nr.5.

Een oranje bladzijde in het dagboek van een chauffeur

Ik heb de grote eer om met code oranje een rit te mogen rijden door het altijd mooie Friesland. Het KNMI voorspelt hier veel hinder door storm Corrie. Niet fijn voor een chauffeur. Het weer is nog rustig als ik maandagochtend vroeg vertrek richting Leeuwarden. Hier en daar regent het iets, maar dat past bij een maandagochtend.

Mijn eerste klant is een verfgroothandel. Hier los ik twee pallets. Hierna moet ik nog één klein doosje lossen bij een technische groothandel. Het klinkt gek om met een combinatie van 16,50 meter een doosje af te leveren. Maar het is natuurlijk veel gekker om een aparte auto te laten rijden als ik toch in de buurt ben. En wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.

Ga niet de weg op met een lege truck!

Een zwaar beladen vrachtwagen heeft minder last van de wind. Bij een veevoederfabriek in Leeuwarden los ik helaas mijn zwaarste lading. Hier los ik 12 bigbags van 1000kg per stuk. En daarmee ben ik zo goed als leeg. Mijn volgende klant is in Harlingen en ik ben bang dat het daar flink waait.

dagboek van een chauffeur
Bigbags lossen in Leeuwarden
De wind mee.

Ik rijd via de A31 richting Harlingen. Deze snelweg biedt weinig beschutting omdat het omringd is met enkel weilanden. Toch valt de storm mee. Het waait wel, maar niet extreem. Het scheelt ook dat ik de wind van voren heb. Veilig en wel kom ik aan op het losadres. Door de coronaregels mag ik hier zelf niet lossen. De medewerkers van het bedrijf halen voor mij de drie pallets eruit en ik mag rustig in de cabine blijven wachten. Eigenlijk best wel relax!

Das gewitter

Ik rij vanuit Harlingen via Zurich naar Heerenveen. De N31 loopt parallel aan de kust, dus je verwacht dat ik de wind vol in de flank krijg. De wind valt mee, of misschien breekt de dijk de harde klappen. Maar ik heb weinig last van de wind. Het waait harder dan normaal, maar zeker niet extreem. In Heerenveen mag ik bouwmaterialen lossen. Hier wordt een grote ‘blokkendoos’ uit de grond gestampt. Bouwplaatsen zijn altijd een uitdaging. Eerst moet je de juiste mensen zien te vinden. Op een bouwplaats zijn meestal meerdere bedrijven aan het werk en niemand lijkt te weten wat ze aan het doen zijn. Ook de opzichter weet niets van de zending. Voor een buitenstaander oogt het allemaal chaotisch en ongeorganiseerd, maar er zal vast een systeem in zitten.

Na een paar telefoontjes blijkt het voor een Duits bouwbedrijf te zijn die hier werkzaamheden verricht. Ik moet wel een andere inrit nemen om aan de achterkant van het bouwterrein te kunnen komen. Ik heb natuurlijk het geluk dat dit ook de meeste smalle toegang is. Maar het past allemaal precies. De storm is inmiddels gaan liggen, want er staat een hijskraan die bouwmaterialen naar boven hijst. Kraanmachinisten weten heel goed waar ze mee bezig zijn en die hijsen absoluut niet met harde wind.

Mijn goederen worden gelost met een ‘gabelstapler’. Het blijkt om een veiligheidsomheining te gaan. Het hekwerk wordt om een machine heen geplaatst zodat niemand in de machine terechtkomt.

dagboek van een chauffeur
Lossen op een bouwterrein
Laden

In Drachten zit een vaste klant van ons. Hier laden we dagelijks een aantal vrachten. Hier mag ik laden voor diverse bestemming in de Benelux. De zendingen breng ik naar Apeldoorn, zodat ze verdeeld kunnen worden over de juiste route. En kan ik veilig naar huis.

Vind jij één ‘dagboek van een chauffeur’ per week niet genoeg en wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden? volg mij dan op Instagram of Facebook.

Delen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *