manuscript
Dagboek van een chauffeur

Het manuscript

Je hebt je verhaal voor de duizendste keer nagelezen en herschreven. Maar nu is je verhaal toch echt af en ga je het opsturen naar een uitgeverij. Maar waar moet een manuscript eigenlijk aan voldoen? In deze blog vertel ik je alles over het manuscript. Ik vertel je ook hoe ik het deed.

Jouw manuscript

Een manuscript is de tekst van jouw nog niet gepubliceerde boek. Jij vindt je verhaal uiteraard geweldig, maar besef wel dat niet iedere uitgever op jouw boek zit te wachten. Het heeft weinig zin om een kookboek naar een uitgeverij van young adult boeken op te sturen. Bekijk welke uitgeverij voor jouw boek geschikt is. Ook zijn er een aantal punten waaraan een manuscript moet voldoen:

  • Een map met papier is goed genoeg (zij maken er wel een boek van)
  • Geprint op A4-formaat
  • Regelafstand van 1,5
  • Leesbaar lettertype
  • Nummer de bladzijden
  • Een titelpagina waarop je naam, adres en woonplaats staan

Begeleidende brief

Dit is een soort motivatiebrief die je ook bij een sollicitatie meestuurt. Hierin vertel je kort wat je de uitgever hebt opgestuurd (jouw boek in dit geval). Beschrijf kort wie je bent en wat je drijfveren zijn. Maar hou het KORT, want een uitgever heeft het druk genoeg en zit niet op jouw levensverhaal te wachten.

De kans dat je wordt afgewezen is aanwezig, dus voeg ook postzegels bij voor de retournering. Hierdoor kan je het manuscript vaker gebruiken en naar andere uitgevers sturen. Een postzegel is goedkoper dan opnieuw printen.

Synopsis

Sommige uitgevers vragen je om een synopsis bij te voegen. Een synopsis is een korte samenvatting van je boek. Zo kan de uitgever in één oogopslag zien waar je boek over gaat. Schets de grote lijnen van het verhaal en laat details achterwege.

Wachten op antwoord

Als je jouw manuscript hebt opgestuurd zit er niks anders op dan te wachten. Dit kan wel een jaar duren.
Na al dat wachten hoop je natuurlijk dat de rode loper voor je uitgerold wordt. Maar het kan ook zijn dat je manuscript wordt afgewezen. Met een beetje geluk krijg je nog feedback en kun je daar eventueel mee aan de slag. Het kan ook zijn dat je wordt afgewezen met een standaard afwijzingsbrief. Jammer maar helaas.

Omgaan met afwijzingen

Als je door drie of meer uitgeverijen wordt afgewezen dan is er iets mis met je verhaal. Misschien is het gewoon niet goed genoeg of mist er een unique selling point. Balen natuurlijk, maar probeer dan kritisch naar jezelf te zijn. Herschrijven, herschrijven en herschrijven is mijn advies. Na verluidt is JK Rowling van de bekende Harry Potter boeken 12 keer afgewezen. Ook Ulysses van James Joyce werd afgewezen. Dus geef de hoop niet op.

Zelf uitgeven?

Dit zou ik persoonlijk alleen aanraden als je enorm veel fans hebt. Je hebt bijvoorbeeld al succes op sociale media of bent bekend via andere media. Je maakt de kosten, maar je steekt ook alle winst in je zak.

Ook worden er steeds meer publicatiediensten aangeboden. Hierbij wordt je boek uitgegeven door een uitgeverij maar jij draait op voor de kosten. DOE DIT NIET!!!!!!

Zo deed ik het!

In de vorige blogpost kon je al lezen dat ik actief ben op sociale media. De reguliere media pakte het op en zo kwam ik in het nieuws. Dit resulteerde uiteindelijk in een contract bij een uitgeverij.

Lees hier mijn vorige blog: http://www.derijdendedichter.com/dagboek-van-een-dichter/zo-breng-je-een-boek-uit/

En nee, hiervoor heb je geen 100.000 volgers nodig. Toen ik voor het eerst werd gevraagd op de radio had ik ongeveer 2000 volgers op Instagram. Dankzij de reguliere media en actief te zijn op sociale media groeide mijn account tot 10.000 volgers. Inmiddels zijn dit er iets minder. Dus als je onzeker was over het aantal volgers op Instagram wees dan niet getreurd. Er zijn accounts met onwijs veel volgers waar in het echte leven geen letter van wordt gedrukt.

Voor mijn tweede bundel, die in november uitkomt, heb ik wel een manuscript geschreven. Ik had wel de contacten bij de uitgeverij dus verliep het allemaal snel en makkelijk. Gelukkig hoefde ik geen jaar te wachten op een antwoord. Ik schreef geen begeleidende brief, maar ik dacht wel met de marketing mee. Dit werd zeer gewaardeerd! Een beetje assertiviteit helpt altijd.

Delen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *