Rouwohorst en van Roon
Dagboek van een chauffeur

Het ontwerpen van een boekcover

Arnon Grunberg, Lévi Weemoedt, Roald Dahl en Joost Zwagerman. Zomaar wat namen van boekcovers die zijn ontworpen door topontwerpers Bart Rouwhorst en Ron van Roon.
Don´t jugde a book by its cover? Uiteraard gebeurt dit wel. En tussen het boekengeweld moet je opvallen. Daarom ben ik ook supertrots dat mijn bundels door deze heren zijn ontworpen. Maar hoe ontwerp je nou een boekcover? Ik wist het ook niet! Gelukkig wilde Ron van Roon het aan mij uitleggen voor deze blog.

Bedankt voor het ontwerpen van mijn boekcover

Een aantal maanden geleden liep ik met het idee om te gaan bloggen over het uitgeefproces van mijn bundel. En een boekcover is een heel belangrijk onderdeel van de bundel. Je moet opvallen als je boek in de winkel ligt, want de concurrentie is groot.

Maar eerst wil ik beginnen met een bedankje aan Ron van Roon voor zijn medewerking en voor het fantastische design van mijn nieuwe bundel. Het is echt fantastisch mooi geworden. Bedankt!

Heb jij de cover al gezien? Klik op de link Lees dit als je er toch zit | Uitgeverij De Kring

Rouwhorst + van Roon

Bart Rouwhorst en Ron van Roon zijn grafisch ontwerpers. Met hun eigen ontwerpbureau ontwerpen ze boekomslagen, affiches, websites, huisstijlen, illustraties, tentoonstelling en evenementen. Hierbij staat oorspronkelijkheid en kwaliteit hoog in het vaandel. Hun werk is regelmatig bekroond en diverse ontwerpen zijn opgenomen in de vaste collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Neem eens een kijkje op hun website: Rouwhorst + Van Roon

Hoe ontwerp je een boekcover?

Deze vraag en meer stelde ik in een telefonisch interview met Ron van Roon. Ron is verantwoordelijk voor de cover van Een lading gedichies, voor blije gezichies en voor mijn nieuwe bundel Lees dit als je er toch zit.

Hoe kwam je in het vak van grafisch ontwerper terecht

“Ik heb vrije grafiek gestudeerd aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Mijn vader was journalist en vroeger ging ik al bij hem achterop de fiets om het doel van een boek te ontfutselen. Mijn broer is fotograaf. Het creatieve zit dus wel in de familie.

Ik kon aan de slag bij de grafische afdeling van de NOS. Ontwierp de VPRO Gids en illustraties voor het NRC Handelsblad. Ik ontwierp ook de huisstijl voor diverse tv-programma’s. Tegenwoordig heb ik samen met Bart Rouwhorst mijn eigen grafisch ontwerpbureau.”

Waar haal je de inspiratie vandaan bij het ontwerpen van een boekcover?

“Wij krijgen een opdracht van de uitgeverij om de cover te ontwerpen. Wij als ontwerpers gaan dan sparren met de uitgeverij om het doel van het boek te ontdekken. Dat betekent dat je heel veel moet doorvragen en op zoek gaat naar de meerwaarde van het boek. Om de context te begrijpen moet je weten waar het boek over gaat.”

Hoe kwam je op het idee van mijn cover?

“Omslagen moeten prikkelen en het kwartje moet snel vallen. Net als jouw gedichten moet het snel duidelijk zijn waar het over gaat. De kracht van eenvoud vind ik bij jouw bundels goed passen. Bij je eerste bundel heb ik voor blauw gekozen omdat verkeersborden blauw zijn. Samen met de tekst en het logo van de vrachtwagen valt het op. Voor de nieuwe bundel heb ik gekozen voor oud roze. Dat gaat wel opvallen in de winkel. Dit gaat de doelgroep aanspreken!”

Op welk ontwerp ben je het meest trots?

“Het correcte antwoord moet dan zijn, mijn laatste ontwerp. Maar voor Arnon Grunberg ontwerp ik graag. Voor Arnon maak je echt iets anders dan anders, omdat het hele creatieve en aparte ontwerpen zijn. Ik vind het ook leuk als ik een hele serie mag ontwerpen. Dan krijg je toch meer een band met de opdrachtgever.

Alvast bestellen?

Op www.uitgeverijdekring.nl kun je mijn boek alvast reserveren. In november ligt mijn bundel ‘Lees dit als je er toch zit’ in de winkel.


Delen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *