Het schrijfproces
Dagboek van een chauffeur

Het schrijfproces

Een boek uitbrengen bij een uitgeverij is fantastisch! Maar voordat het zover is, moet het boek eerst geschreven worden. In deze blog lees je over het schrijfproces.

Beginnen met schrijven

Iedere schrijver heeft zijn eigen methode om te beginnen. Ruwweg gesproken zijn er twee soorten schrijvers. De ene maakt een plan, de andere begint gewoon met schrijven en ziet gaandeweg wel. Wel zijn er aantal manieren waarop je kan beginnen met schrijven:

  • Schrijven vanuit waarneming
  • Schrijven vanuit fantasie
  • Schijven vanuit herinnering
  • Schrijven vanuit een plan/thema
  • Schrijven vanuit het vijfde domein

Bij het schrijven vanuit waarneming maak je gebruik van je zintuigen. Je schrijft op wat je ziet, hoort, ruikt, voelt of proeft. Je borduurt bijvoorbeeld verder vanuit een mooie zin die je hebt gelezen.

Sommige mensen zuigen zomaar een verhaal uit hun duim. Als je over deze gave beschikt kan je prima schrijven vanuit fantasie.

Bij het schrijven vanuit herinnering, schrijf je over een ervaring die hebt meegemaakt. Het is leuk om een dagboek bij te houden zodat je op een later tijdstip je ervaring nog eens kan teruglezen.

Bij het schrijven met een thema ligt het verhaal min of meer vast. Je weet al welke kant het verhaal op moet. Een brainstormsessie met jezelf kan hierbij helpen. bedenk wat je weet over het thema of zoek het op. Daarna zet je alles op een rijtje om tot een verhaal te komen.

Het vijfde domein houdt in dat je schrijft vanuit andermans ervaring of gedachten. Historische boeken, biografieën of interviews zijn hier een voorbeeld van. Je schrijft dan andermans verhaal op.

Het creatieve proces

Na het ‘verzamelen’ van je woorden en ideeën begint het schrijfproces. Dit wordt het slijpen van de diamant. Je zet de woorden en zinnen op een rij en maakt hier een kloppend verhaal of gedicht van. Hier een versje die ik bedacht tijdens het schrijven van deze blog:

Mijn Versjes

Mijn versjes zijn een weerspiegeling van mijn ziel
Verliefd, verdriet en debiel
Gebrek aan visie
En een duidelijk plan
Met ups en downs
Zodat het kwartje elke kant op vallen kan
Mijn pen is mijn gereedschap
Mijn zintuigen zorgen voor de ontbranding
Nog één grote hap
En ik ben klaar voor de landing

#derijdendedichter
Kill your darlings, but don’t bury them

Zodra je verhaal is geschreven komt het moeilijkste. Het schrappen van teksten. Lees alles nog eens na en vraag je af of het anders kan worden geformuleerd. Misschien kan een zin veel korter. Misschien heb je wel zoveel gedichten geschreven dat je een keuze moet gaan maken. Met pijn in je hart moet je hele stukken weglaten. Een tip: vermoord je lieveling, maar begraaf ze niet. Teksten of gedichten die je voor dit verhaal weglaat kunnen altijd nog weer van pas komen.

Als je verhaal echt compleet is, komt het moment om je manuscript op te sturen naar een uitgeverij. Hoe je dit doet? Dat lees je in de volgende blog!

Delen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *