Literair conract
Dagboek van een chauffeur

Literair contract

YES!!!!! Je krijgt een literair contract bij een uitgeverij. Maar wat houdt dit eigenlijk in? En wat betekent dit voor jou? Deze blog gaat over het literair contract.

Een literair contract

Nadat je manuscript is goedgekeurd, krijg je een contract bij de uitgeverij. In de meeste gevallen is dit een standaard literair contract. Dit wordt ook wel een modelcontract genoemd. Een literair contract geeft jou als schrijver een aantal basiszekerheden en legt de afspraken vast.

In een literair contract staan het voorschot, de verdeling van de royalty’s en digitale rechten beschreven. Ook heb je dit contract nodig als je subsidie wil krijgen van het Nederlands Letterenfonds.

Royalty’s

Royalty’s zijn de auteursinkomsten. Hoe hoog je royalty’s zijn staan beschreven in het literair contract. De hoogte van je royalty’s verandert als je meer boeken verkoopt. Hoe meer boeken je verkoopt, hoe hoger het percentage royalty’s.

  • 10% bij 1 tot 4000 exemplaren
  • 12,5% bij 4001 tot 10.000 exemplaren
  • 15% bij 10.001 tot 100.00 exemplaren
  • 17,5% bij meer dan 100.000 exemplaren

De Bestsellers betalen de kleine auteur

In Nederland is het moeilijk om rijk te worden van boeken schrijven. Ongeveer 60 auteurs verdienen tussen minimum en modaal. 55 auteurs verdienen meer dan modaal. De rest tussen de €1,- en het minimumloon.

De grote schrijvers zorgen voor de winst van de uitgeverij. Hiermee krijgen de kleinere auteurs ook een kans.

Word je rijk van poëzie?

Nee! De best verkochte bundel in Nederland en Vlaanderen is De tijd vliegt, maar de dagen gaan traag van Jean Pierre Rawie. Hier zijn meer dan 15.000 exemplaren van verkocht. Ben jij een onbekende dichter? Is dit je debuutbundel? Dan mag je op 500 verkochte exemplaren heel erg trots zijn.

Geld verdienen als schrijver

Met een beetje geluk kom je met je boek in de media. Misschien krijg je daarna wel een plek op de radio of tv. Dan kun je geld verdienen als bekendheid. Als je een autoriteit bent in een vakgebied kun je misschien lezingen geven.

Ook kun je met een blog geld verdienen met advertenties en linkjes op te nemen in je tekst. Uiteraard kun je ook aan de slag als copywriter of freelance tekstschrijver. Zelf ben ik naast dichter en vrachtwagenchauffeur, freelance tekstschrijver en content marketeer.

Delen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *