
nachtdiensten
Gekkenwerk
Waarom zou een mens midden in de nacht in een vrachtwagen willen rijden? Dan moet je wel een beetje gek zijn!
Dan ben ik een beetje gek, want ik heb het jarenlang gedaan.
Een vrachtwagenchauffeur heeft een bescheiden inkomen en nachtdiensten betekenen een leuke aanvulling op het salaris. Het transport CAO kent de zogeheten toeslagenmatrix. Voor een eendaagse nachtrit die valt tussen 21.00 en 05.00 uur krijg je een toeslag van 19%. Als chauffeur maak je vaak lange dagen en dus kun je daarbovenop ook nog een toeslag krijgen voor overwerk. Werk je daarbij ook nog eens in het weekend? Juist, dit betekent nog eens een extra toeslag. Dat tikt lekker aan. Katsjing!
Minder stress is ook een reden om in de nachten te werken. De ritten liggen grotendeels vast en verandering is er amper. Alle ‘normale’ bedrijven zitten immers dicht. Het is rustig op de weg waardoor je ongestoord kan rijden. Klinkt lekker allemaal. Of toch niet?

Gezondheid
Aan het werken in de nacht kleven nogal wat gezondheidsrisico’s. Je kan slaapproblemen krijgen, diabetes (type 2) en hart- en vaatziekten. Lees hier het rapport van – RIVM- over het werken in de nacht.
Al 17 jaar werk ik als vrachtwagenchauffeur en de laatste 7 jaar voornamelijk in de nacht.
In het vervoer van versproducten naar supermarkten is het gebruikelijk om rond 01.00 uur al te beginnen. Slecht werk was het niet en de verdiensten waren prima. Maar voor mijn gezondheid deed het niet veel goeds. Ik ben al jaren schildklierpatiënt. Volgens de dokter kan dit komen door langdurige stress of door een verstoord leefritme.
Door vreetbuien schommelde ik erg in gewicht. En leefde altijd met het gevoel van een ‘jetlag’. Slapen was niet echt een probleem. Het wakker blijven daarentegen wel.
Op zaterdag begon mijn werkdag soms om 02.00 uur en eindigde aan het einde van de middag. Samen eten en de kinderen naar bed brengen om vervolgens om 20.00 uur op de bank in slaap te vallen.
Voor je sociale leven is het ook niet bevorderlijk. Je werkt als anderen slapen en slaapt als anderen werken. Een verjaardag voelde voor mij als een zware avond stappen. Gezellig hè?

Normale mensentijden
Niet zo lang geleden heb ik de overstap gemaakt naar een ander transportbedrijf. Mede om gezondheidsredenen. Mijn werktijden zijn iets ‘normaler’. Hier liggen mijn begintijden tussen 06.00 en 07.00 uur en ben aan het begin van de avond weer thuis. Een normale nachtrust doet mijn lichaam goed. Ik eet gezonder en voel me energieker. Het gevoel van de ‘jetlag’ is weg.
Het transport kent een gezegde: De nacht is voor hoeren en groenteboeren.
Ik denk aan mijn gezondheid en neem het missen van de toeslagen voor lief. Voor mij geen structurele nachtdiensten meer.
Groente eten is gezond, het rijden niet.

