supermarktdistributie
Dagboek van een chauffeur

Supermarktdistributie? Zo ziet dit werk eruit!

Er is veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs die supermarkten willen bevoorraden. Maar wat houdt dit werk precies in? De laatste 10 jaar reed ik voor diverse supermarkten en in deze blog vertel ik je meer over supermarktdistributie.

7 dagen per week

De meeste supermarkten zijn zeven dagen per week geopend. Iedere dag hebben ze vracht nodig. De consument wil nu eenmaal verse producten met een lange houdbaarheidsdatum. Dit betekent dat jij als chauffeur iedere dag inzetbaar moet zijn. De meeste bedrijven werken met een ploegendienst of weekendschema. Zelf werkte ik om de week in het weekend. Dit heeft impact op je sociale leven, want de meeste privédingen spelen zich in het weekend af. Dit houdt in dat je vaak een feest of verjaardag moet missen. Hier tegenover staat dat het extra geld in het laatje brengt, want de weekendtoeslagen tikken lekker aan. Op zondag is dit 200%.

Wisselende diensten

Ben jij een ochtendmens? Chauffeurs die rijden voor een supermarkt zijn vroege vogels. Om 01.00 uur beginnen is geen uitzondering. Zeker niet als je brood rijdt. Maar ook versproducten worden al vroeg in de ochtend geleverd. Dit betekent wel dat je ’s middags weer vrij bent. Ik begon tussen 02.00 en 04.00 en was rond 14.00 uur weer vrij. Zo kon ik de kinderen van de crèche halen of nog even sporten.

Maar ook mensen die liever later beginnen kunnen hier terecht. Vaak kun je ook later op de dag beginnen. Omdat supermarkten lang geopend zijn worden ze ook tot laat bevoorraad. Er is vast wel iets te vinden wat bij je past.

Voor mensen die het leuk vinden om één dag in de week te rijden zijn er ook mogelijkheden. Meestal zijn dit oudere mensen die in het leger hun rijbewijs hebben gehaald maar er niet hun dagelijkse beroep van willen maken. Zo praat je ook nog eens over andere dingen dan vrachtwagens.

Stuurmanskunsten

Je komt op vrachtwagenonvriendelijke plekken. Het werk speelt zich voornamelijk af op:
– winkelcentra
– dorpskernen
– binnensteden
– woonwijken

In binnensteden houden ze niet van zwaar verkeer en gemeenten doen erg hun best om het jou zo moeilijk mogelijk te maken. Andere weggebruikers zijn vaak erg ongeduldig en geven je weinig ruimte als je ergens achteruit in moet rijden. Ook zijn de losplekken vaak erg krap. Je moet ogen voor en achter hebben. De kans op schade is in de werk erg groot. Maar als je goed bent in dit werk, dan mag je jezelf gerust en kunstenaar noemen!

Je mag deze stuurmanskunsten wel laten zien in nieuw materiaal. Omdat transporteurs voor supermarkten vaak vooruitlopen heb je meestal redelijk nieuwe auto’s tot je beschikking. Ook hebben ze afwijkende voertuigen zoals LZV’s (lang en zwaar voertuig van 25,25 meter lang) en dubbeldekkers ( Twee laadverdiepingen).

Zwaar werk

Je blijft wel fit in dit werk, want je trekt de hele dag aan zware rolcontainers. En deze zijn ook regelmatig kapot. Het is een aanslag op je schouders en nek. Dus het is belangrijk dat je fysiek goed in orde bent. Op de site van www.logistiekonline.nl vind je tips over het werken met rolcontainers. Tip van mij: ga regelmatig naar de sportschool om je schouders te trainen!

Wil je meer weten over mij? Volg mij dan op Instagram @de_rijdende_dichter.

Delen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *