vrachtwagenchauffeur worden
Dagboek van een chauffeur

Vrachtwagenchauffeur worden? Vijf dingen die jij moet weten!

De wereld ontdekken, vrijheid, heerlijk rijden en daarbij ook nog geld verdienen. King of the road! Dit zijn redenen om vrachtwagenchauffeur te worden. Maar is dit stereotype beeld nog wel correct anno 2021? Ik geef je vijf punten die jij moet weten over het chauffeursleven

De vraag naar vrachtwagenchauffeurs is groot. Alleen al op de vacaturesite Indeed.com staan op dit moment 3.513 vacatures. Allemaal beloven ze je gouden bergen. Maar hoe zit het echt! Hier een top 5.

1. De wereld ontdekken

Als je internationaal gaat rijden is dit zeker waar. Nederland handelt veel met Duitsland, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk. Scandinavië is een populaire bestemming onder chauffeurs. De keerzijde van internationaal rijden is dat je weinig thuis bent. Praat hier goed over met het thuisfront als je niet als vrijgezel door het leven wilt gaan.

In Nederland is er ook genoeg te ontdekken. De industrieterreinen zijn uiteraard niet erg spannend, maar de binnensteden zijn prachtig. Nederland kent veel oude steden met mooie architectuur. Een nadeel is: De oude steden zijn vaak niet gebouwd op zwaar vrachtverkeer. Smalle straatjes, bruggetjes en grachtjes maken het manoeuvreren met een truck soms erg lastig.

2. Vrijheid

Er kijkt niet direct iemand op je vingers en het is solistisch werk. Je moet zelfstandig kunnen werken. Vind je dit vrijheid? Dan is het antwoord ja.
Daarentegen zijn de meeste vrachtwagens uitgerust met een boordcomputer en gps. De planning kan precies volgen waar je zit en wat je doet. Jouw rijstijl kan zelfs bekeken worden. In veel gevallen gaat ook je beloning via de boordcomputer. Klinkt als ouderwets inklokken toch?

3. Heerlijk rijden

Zonnetje schijnt, raampje open en uit de radio komt je favoriete liedje. Je zit heerlijk achter dat grote stuur en je ziet hoe de wereld aan je voorbij trekt. Prachtig!

Het is 04.00 en de weg voor je is leeg en donker, het regent en het is koud. Het liefst kruip je weer je warme bedje in, maar je hebt een losafspraak. De afslag waar jij af moet is afgesloten en de omleiding brengt je in een woonwijk. De bochten kun je amper halen en je komt ook niet dichterbij je bestemming. Na lang zoeken en dwalen kom je op je bestemming. Je meldt je bij de portier. Hij kijkt op de papieren en zegt dat je een half uur te laat bent. Jouw argumenten wil hij niet horen en de rest van de dag sta je in de wacht op een lege parkeerplaats. Ook dit komt voor helaas.

4. Geld verdienen

Het transport CAO kent veel toeslagen. Hier moet je het van hebben. Als je veel overuren, nachtdiensten, en weekenden werkt kun je een goed belegde boterham verdienen. Het tikt lekker aan als je ook regelmatig overnacht in de vrachtwagen.

Wil je nog een privéleven en vind je 40 uur in dagdiensten wel genoeg? Dan is het iets minder allemaal. Het uurloon ligt tussen de €12,14 en €15,36 per uur.

5. Respect

King of the road! Zo voel jij je in je grote wagen. Jij komt spullen brengen om de economie gaande te houden. Zonder transport staat alles stil.

Vergeet het maar. Het respect voor vrachtwagenchauffeurs is klein. Medeweggebruikers halen de raarste capriolen uit om je voorbij te gaan. En bedrijven behandelen je als een hond. Onmogelijke los- en laadtijden, zelfverzonnen huisregels, lange wachttijden en als kers op de taart krijg je ook nog een grote bek cadeau. Een dikke huid en je verstand op nul is de beste remedie in dit soort situaties.

Delen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *