
Vrachtwagenchauffeurs: wegpiraten of professionals?
Bij het beroep van vrachtwagenchauffeur denk je al snel aan mannen die append en slingerend de wegen onveilig maken. Ze halen met een verschil van 1 km/h andere vrachtwagens in en veroorzaken ongelukken. Hierdoor sta jij als nette weggebruiker uren vast in de file en kom je te laat op een afspraak. Maar is dit vooroordeel terecht?
Wat doet een vrachtwagenchauffeur eigenlijk?
Simpel gezegd brengt een chauffeur spullen van A naar B. Maar in de praktijk ligt dit iets ingewikkelder. Vaak doet een distributiechauffeur die transport binnen Nederland verricht meerdere adressen aan. Vaak meer dan 20 per dag!
Daarnaast staan ze onder grote tijdsdruk, want de marges in het transport zijn erg klein. Hierdoor worden los-of laadafspraken te krap ingepland. Kom je te laat? Dan kan het zijn dat je een paar uur moet wachten. Dit alles moet binnen de rijtijdenwet gebeuren. Werk je te veel dan zijn de boetes hoog. Werk je te weinig dan draait de onderneming verlies.
Serieuze professionals
Wist jij dat een vrachtwagenchauffeur tussen de 100.000 en 120.000 kilometer per jaar rijdt? En dat deze kilometervreter in het bezit moet zijn van Code 95? Code 95 is een aanduiding op je rijbewijs die aangeeft dat je beroepschauffeur bent. Dit vakbekwaamheidsbewijs behaal je door cursussen en trainingen te volgen. Zo leren ze om defensief te rijden en te anticiperen op het verkeer. Heb je wel eens oranje borden op een vrachtwagen gezien? Deze chauffeurs is getraind om met gevaarlijke stoffen te mogen rijden. Een chauffeur die levensmiddelen transporteert heeft verstand van voedselhygiëne en heeft waarschijnlijk een HACCP-certificaat op zak
Het aantal trainingen en cursussen is erg divers. Ze worden door de werkgever afgestemd op de werkzaamheden van de chauffeur. En verschillen per bedrijf en per sector. Maar het geeft je vast een veilig gevoel om te weten dat er een getrainde persoon achter het stuur zit. Toch?
Mensenwerk
Helaas zitten er wegpiraten bij die dit mooie beroep in een kwaad daglicht zetten. En ondanks de moderne technologie in de hedendaagse vrachtwagens blijft het mensenwerk. En waar gewerkt wordt maakt men fouten. Maar dagelijks manoeuvreren ruim 87.000 chauffeurs hun combinatie door de smalle en drukke wegen van ons land. Dus in mijn ogen zijn dit serieuze professionals en echte vakmensen.
En onthoud: Een kilometervreter rijdt echt wel beter!
