vrachtwagen laden in Duitsland
Dagboek van een chauffeur

Opgepast en zet je lading vast

Dagelijks moeten we een aantal ritten laden in Bramsche en Osnabruck in Duitsland. Vanuit mijn standplaats in Apeldoorn is dit ongeveer twee uur rijden. Ook vandaag moet ik hier laden. Duitsland geilt op spanbanden en ladingzekering, dus ik ga goed voorbereid op pad en zet mijn lading goed vast. Maar eerst moet ik nog diverse klanten lossen in het oosten van Nederland.

Eerst spullen wegbrengen

Om tien uur in de ochtend meld ik mij bij de planning om te horen wat ze voor mij in petto hebben. Ik moet eerst zes adressen lossen. Ik los er vier in Apeldoorn, één in Deventer en één in Rijssen. Veel klanten hebben de goederen op pallets staan. Europallets dienen geruild te worden vanwege het statiegeld. Ik ruil dan ook netjes de volle pallets om voor lege pallets.

Als ik leeg ben zet ik koers naar onze Oosterburen.Osnabrück en Bramsche, here i come! Maar niet voordat ik de lege stapels met pallets goed heb vastgezet met spanbanden.

Ladingzekering

In Duitsland zijn ze nogal streng op het gebied van ladingzekering. Maar gelukkig is de Duitse politie ( BAG) redelijk voorspelbaar wanneer ze hun controles gaan doen. Dat doen ze namelijk als de zon schijnt. Dus voor een vrachtwagenchauffeur geldt: het leven is kut als de zon schijnt. Dus opgepast en zet je lading vast! Het voordeel is wel dat je je goed kan voorbereiden. Daarom zorg ik altijd dat mijn lading goed gezekerd is met spanbanden.

Dubbel laden in Duitsland

Als eerste ga ik naar de fabriek in Osnabrück. Ik meld me netjes aan bij de portier. Ondanks dat we hier iedere dag komen, vraagt hij toch wat ik kom doen. Duitsers zijn nogal hiërarchisch, dol op referentienummers en bureaucratie. Hier koppel ik een trailer om. De lege trailer zet ik voor het dock en een geladen trailer koppel ik aan. Omdat ik hier geen volle vracht krijg, moet ik nog bijladen in Bramsche. Deze fabrieken zijn van dezelfde klant. Een zware vracht krijg ik niet, maar ik kom wel bomvol. De pallets met horecaproducten worden dubbel gestapeld. Dit wordt allemaal voor je gedaan. Ondertussen gooi ik een maaltijd in de magnetron en ga lekker smikkelen.

Na een uur of twee aan het dock te hebben gestaan, krijg ik een seintje dat ik geladen ben. Nog even de lading vastzetten en ik kan terug naar huis. Gelukkig rijd ik met een kastentrailer en kan ik de lading makkelijk vastzetten met spanbanden voorzien van een sleufgatfitting. Met de spanbanden zet ik de pallets vast. Deze gaan geen kant meer op!

Laden in Osnabrück
Laden in Osnabrück


Laden in Bramsche
laden in Bramsche
Delen?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *