
Zo breng je een boek uit
Naar schatting wil maar liefst één miljoen Nederlanders een boek schrijven. 300.000 hiervan hebben zelfs al een manuscript klaar liggen. Hiervan belandt uiteindelijk bijna 99% in de prullenbak. Van alle schrijvers die een boek hebben gepubliceerd brengt 10% een tweede boek uit. Een boek in de winkel krijgen is dus niet gemakkelijk. In november 2022 komt mijn tweede gedichtenbundel uit via uitgeverij de Kring. In ‘Dagboek van een dichter’ neem ik jullie mee in het uitgeefproces. En leer jij hoe je een boek uitbrengt.
Mijn eerste bundel
Voor mijn eerste gedichtenbundel werd ik gevraagd. Dus dit ging niet via de traditionele weg. In 2017 plaatste ik mijn eerste gedichtje op Instagram. Ik had het geluk dat de reguliere media over mij begon te schrijven. Via diverse kranten en magazines kreeg ik veel aandacht en groeide mijn account. Na een artikel in het Algemeen Dagblad kreeg ik een telefoontje van de Kring met de vraag of ik een keer een kopje koffie kwam drinken in Amsterdam? Uiteraard zei ik ja! En in 2020 lag mijn bundel, Een lading gedichies, voor blije gezichies, in de winkel.
Bij boekhandel Van der Velde in Assen mocht ik langskomen in de Boekenweek. Een leuke maar ook een vreemde gewaarwording. Het komt niet voor dat je als vrachtwagenchauffeur handtekeningen staat uit te delen. Helaas gooide corona roet in het eten en gingen de winkels dicht. Online ging de verkoop door. En ik had het geluk dat ik een item kreeg op RTV Oost en bij Giel Beelen op NPO Radio2. Zo kon ik nog een beetje promoten.
Een beetje dwalende
Van een zwart gat kan ik niet spreken. Maar ik was wel zoekende. De bundel was voor mij een eye-opener dat er meer was in het leven dan vrachtwagen rijden. Ik wilde me verder ontwikkelen. Ik volgde diverse schrijfcursussen en trainingen. Begon me te verdiepen in marketing en communicatie. Inmiddels ben ik ook deels werkzaam als freelance tekstschrijver / content creator.
Op mijn sociale media begon ik te experimenteren. Dit was achteraf gezien geen goede zet. Ik probeer me telkens te vernieuwen en dat gaat soms ook mis. Het werd tijd om even rust te nemen en na te denken.
Back to the drawing board
Rust nemen lukt mij niet zo goed. En al snel schreef ik weer. Ik heb twee dagen niet geschreven denk ik. Dit doe ik immers al jaren en is meer een routine geworden. Het grote verschil was dat ik ze niet op Instagram plaatste. Toen ik een kladblok vol had besloot ik maar een manuscript te schrijven en op te sturen naar de uitgeverij.
Bundel nummer twee
De tweede bundel is meer via de gebruikelijke weg gegaan. Zo heb ik:
- Eenzaam zitten schrijven op mijn zolderkamer
- Een manuscript geschreven
- Zelf contact opgenomen met de uitgeverij
- Een contract gekregen
Ik had natuurlijk wel de contacten bij de uitgeverij en dat maakt het een stuk makkelijker. Het meeste contact verliep via WhatsApp. Ik hoefde ook geen maanden te wachten voordat mijn manuscript werd beoordeeld.
Een contract gekregen
Na het tekenen van een contract begint het mooiste! Daar komen heel veel creatieve en leuke mensen bij kijken. De cover wordt gemaakt, marketing bedacht, naar de drukker gestuurd en uiteindelijk komt het in de winkel te liggen. In de komende blogs neem ik jullie mee in dit proces. Ik schrijf over hoe ik dit ervaar en aanpak. Ik zal jullie een kijkje geven in de boekenwereld. En wie weet leer je hier iets van en kan je deze wereld zelf gaan betreden. Ik raad het je aan! Hier alvast een tip: Never stop writing!!!

